Extra kontroller nästa vecka

70 personer dödas årligen av alkohol och droger i trafiken.

Nästan all trafik (99,78%) görs av en nykter förare, ändå visar statistik från Trafikverket att fler än en fjärdedel av alla omkomna i trafiken dog i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. Den 1-7 juni, vecka 23, har Polisen insatsvecka med fokus på trafiknykterhet, Polisen gör då extra många alkoholutandningsprov.
"Antal respektive andel omkomna i en alkohol- och/eller -drogrelaterad trafikolycka.

Polisen arbetar aktivt för att hitta och stoppa så många påverkade förare som möjligt, men förutsättningarna är väldigt olika. Polisen kan be vem som helst att göra ett alkoholutandningsprov, men för att testa någon för droger krävs misstanke.

- Om vi fick möjlighet att testa droger vid vägkanten skulle förutsättningarna för en drogfri trafik öka. Allt fler poliser är dock duktiga på att se tecken på drogpåverkan och kan därmed ta in förare för test, säger Anders Könberg, Polisenmyndigheten Region Nord Trafiksektionen Jämtland

Den åldersgrupp som idag är mest överrepresenterad i dessa olyckor är unga vuxna, 25-34 år, där 40 procent av de som omkommit i trafiken gjort det i en alkohol- eller drogrelaterad olycka.

Alkohol påverkar omdömet. Personer som i nyktert tillstånd aldrig skulle kunna tänka sig att sätta sig bakom ratten kan göra en annan bedömning efter ett besök på krogen, speciellt om det saknas goda kommunikationsmöjligheter. Vi tror att det går att påverka den här typen av felbeslut med hjälp av information, säger Mona-Lill Landström, NTF

Vi måste lösa såväl lagstiftning som metoder för att kontrollera droger i trafiken, men också arbeta för att polisen gör fler blås, arbeta för fler alkolås och alkobommar och mer informationsinsatser till både unga och vuxna.

Kontaktperson:
Mona-Lill Landström, NTF 070-3698756
Anders Könberg, Polismyndigheten 010-5681757


2015-05-28