Nu är julen här med uppdukade julbord med allt från sill till julskinka, vinglögg, öl och snaps. När det serveras julbord kan det vara befogat att fråga: Hur kommer du hem och tänker du avstå från att köra bil även nästa dag?
Denna vecka pågår årets sista insatsvecka då Polisen fokuserar extra på trafiksäkerhet, framför allt genom att kontrollera trafiknykterheten.
Rattfylleri är ett av våra allvarligaste problem i trafiken och risken för olyckor ökar förstås med en hög alkoholkonsumtion. I Sverige dricker drygt 3 av 4 vuxna alkohol och cirka var tionde person är högkonsument*. (Källa: CAN).
Rattfylleri handlar både om alkohol och andra droger, men av dessa två ställer fortfarande alkoholen till med flest olyckor i trafiken. Enligt Trafikverkets årliga rapport, som enbart mäter utvecklingen för alkoholrattfylleri, har trafiknykterheten legat still de senaste åren. Visserligen på en hög nykterhetsnivå, men utvecklingen måste öka för att nå målet på 99,9 procent år 2020.
- Låt julen vara i första hand barnens högtid. Om alla har barnen i fokus borde betydligt mindre alkohol konsumeras, och det är bra ur så många perspektiv – inte minst trafiksäkerhetens. Denna vecka fokuserar vi extra på trafik och då är trafiknykterheten ett av våra mest prioriterade områden, säger Sten Sundin, Polisområde Jämtland
Fortfarande är cirka en av fyra omkomna personbilsförare påverkad av alkohol, trots att andelen som kör berusade är väldigt liten. Det visar hur mycket risken för en allvarlig trafikolycka ökar när man blandar alkohol och bilkörning. Polisens kontroller och det personliga ansvaret att avstå bilen när man druckit alkohol är därför helt avgörande för om vi ska nå målet om maximalt 220 döda i trafiken år 2020.
- När det är dags för julbord bör du redan innan fundera på om du ska ta bilen eller inte. Helt enkelt bestämma dig för om du ska dricka alkohol eller köra bil – svårare än så är det inte, säger Mona-Lill Landström, NTF.
Under vecka 50, 12-18 december, pågår den europeiska insatsveckan med fokus mot att minska rattfylleriet. Det innebär att polisen satsar extra på att kontrollera nykterheten på landets vägar. Insatsveckan är gemensam i hela Europa.
*Enligt CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, definieras en högkonsument som en person som i genomsnitt per vecka dricker minst 14 standardglas (män) respektive 9 standardglas (kvinnor). Det motsvarar cirka 21 cl respektive 14 cl ren alkohol per vecka.
Kontaktperson:
Sten Sundin, Polismyndigheten 010-5681547
Mona-Lill Landström, NTF 070-3698756
2016-12-09