Rädda liv!

Varje timme dygnet runt görs det i runda tal 500 rattfylleri körningar i vårt land. De senaste åren har detta inneburit att ett 70-tal fått sätta livet till.

I dag är det Trafiknykterhetens dag och vill vi uppmana dig att aktivt hjälpa till för att få en förändring till stånd. Var uppmärksam på vad dina nära och kära gör sedan de druckit alkohol. Du kan utgöra skillnaden genom att vara den som säger ifrån nästa gång någon är på väg att köra bil berusad. Så här års lockar varma kvällar till grillfester ofta med alkohol. Visa civilkurage och stoppa dem som avser att köra påverkade, och du kan rädda ditt eget eller andras liv.
2012 genomförde Polisen c:a 2,3 miljoner utandningsprov, detta var dock färre än 2011. Att bli stoppad kan vara den vändning som behövs för att komma bort från sitt drickande. Polisen jobbar med SMADIT eller som det i vårt län kallas Jämtlandsmodellen där den som ertappas kommer i snabb, ofta inom 24 timmar, vård och hjälp för sitt alkoholberoende. Syftet är att minska antalet påverkade förare på väg och till sjöss, ge möjlighet för den som rapporteras för ratt- eller sjöfylleri att ta itu med alkohol- och eller drogproblematik samt att minska kostnader för vård, behandling.
Tillsammans kan vi myndigheter, föreningar och individer aktivt delta i kampen mot rattfylleri och där med rädda mäniskoliv och göra länets trafik säkrare och tryggare.

Maud Nässén
NTF Jämtlands län

Kent Ivarsson
MHF


2013-05-14