NTF Jämtland

Sommar 2021

Nu är det sommar och semestertider. Tyvärr minskar inte olycksriskerna i trafiken bara för att vi har semester. Tvärtom skadas och dör många i trafiken under sommarmånaderna. Det finns dock några enkla råd och tips som gör sommartrafiken säkrare:

Använd bältet!
Bilbältet halverar risken att dödas i en trafikolycka. Tyvärr slarvar många med användningen av bältet, cirka 10 % av bilisterna använder inte bältet på längre resor och ca 20 % använder inte bältet i tätort. Bältet är en enkel och billig livförsäkring. Tänk på att barnen också ska sitta säkert i lämplig bilbarnstol.

Anpassa farten och avståndet!
Höga hastigheter och fortkörning är vårt största trafiksäkerhetsproblem. Nästan varannan bilförare kör fortare än hastighetsgränsen. Kollisionshastigheten är helt avgörande för dödsrisken. Med en lägre fart har du större möjlighet att undvika en kollision eller avkörning och konsekvenserna blir mindre allvarliga. Tillämpa tre-sekundersregeln och håll avståndet till framförvarande bil.

Alkohol, droger och bilkörning hör inte ihop!
Varje dag görs mer än 12 000 bilresor med alkoholpåverkade förare. Se till att undvika dem och kör aldrig själv när du har druckit alkohol!

Ta paus ofta!
Trötthet är ett stort men ofta bortglömt problem i trafiken. När man blir trött försämras omdömet, det blir svårt att koncentrera sig och reaktionstiden blir längre. Kort sagt, man blir en sämre förare. Det finns många trevliga rastplatser runt om i landet.

Sommar 2021

2021-06-28