Ta det lugnt i påsktrafiken

Ta det lugnt i påsktrafiken

Med mycket trafik på vägarna ökar olyckorna.

Inför påskresan:
Starta resan i god tid - påskhelgen är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.

Var utvilad - ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare. Parkera bilen och sov en stund om du är trött om ingen annan kan ta över ratten.

Kolla däcken - särskilt om du ska köra till fjällen. Se till att ha bra vinterdäck. Vinterdäck krävs under tiden 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Dubbdäck får användas från 1 oktober till och med 15 april, men även under annan tid om det är eller befars bli vinterväglag. Kolla också att mönsterdjupet är minst 5 mm.

Se till att skidor och annat på taket är ordentligt fastsurrat.

Kör aldrig onykter och ingrip om någon annan tänker göra det. Låt bilen stå dagen efter en fest.

Håll hastighetsbegränsningarna.

Använd bilbälte.

Håll avstånd - anpassa hastigheten. Vid dåligt väglag och/eller tät trafik är rätt hastighet lägre än den högsta tillåtna. Se därför till att ha god marginal.

Även om det kan innebära något längre resväg kan det vara klokt att välja de säkrare vägarna med mitträcken eller med trafiksäkerhets-kameror,(ATK). Idag finns över 462 mil mötesseparerade och 295 mil ATK övervakade vägar att välja på.

Se över bilen så att den är i trim – spolarvätska, torkarblad, lufttryck i däcken m.m.


Trevlig resa och en riktigt glad påsk!

Ta det lugnt i påsktrafiken

2019-04-12